HOPSBANT

Tak nazywa się nasze prototypowe urządzenie do ekstrahowania aromatów z chmielu.

Jak się zaczęło?

Głowy mamy pełne pomysłów i tradycyjne sypanie chmielu do kadzi, czy też kilogramy rzucane bezpośrednio do tanku leżakowego nie spełniało w pełni naszych oczekiwań.

Rozwój

Pierwszym etapem w kierunku zdobywania doświadczeń w lepszej ekstrakcji aromatu z chmielu było zaprojektowanie i wybudowanie "FRANI" tj. urządzenia do chmielenie w trakcie leżakowania.

Metoda polega na mieszaniu ciepłej wody z chmielem i po odpowiednim czasie wpompowaniu do leżakującego piwa, efekty były zadawalające...

ale nam wciąż było mało...

Chmiel

Po wielomiesięcznych zmaganiach konstrukcyjnych i technologicznych w końcu powstało nasze wymarzone urządzenie HOPSBANT. Urządzenie wyposażyliśmy w  dodatkową pompę która wymusza obieg piwa wokół rdzenia, zawirowania wytworzone w HOPSBANT-cie i ciągłe, kilkugodzinne mieszanie daje oczekiwane rezultaty.

 

Ciągłe doskonalenie

W dalszym ciągu dopracowujemy naszego przyjaciela, nie osiadamy na laurach i wykonujemy kolejne testy. Oczekujcie kolejnych pomysłów i innowacyjnych rozwiązań.